Tips og guider om kjøp og eie av bolig i Spania Strategi når du skal på bolig-visning i Spania -...

Strategi når du skal på bolig-visning i Spania – De riktige spørsmålene og hva du skal se etter

-

- Advertisment -

Uansett hvor dyktig en eiendomsagent er til å selge så er det kjøper som til slutt tar beslutningen om boligen blir din eller ikke. Et par sko som er litt trange kan du bli overbevist av ekspeditøren om at sitter fint på foten, det flotte læret utvider seg ved bruk. Men en bolig kjøper du selv først når du er klar for den selv. Det er X-faktor og wow-følelsen som gjør at du kan se for deg å skape et hjem her.

Besøket og visningen av en bolig er det viktigste punktet i transaksjonen. Som om det var en film, skal skriptet følges. Det er spørsmål og poeng man ikke må gå forbi. Derfor er det viktig at vi som meglere opplyser så mye som mulig om prospektet. Like viktig er det at du som kjøper spør de riktige spørsmålene og vet hva du skal se etter.

Å ha god tid, spørre hvorfor huset skal selges, på en diskret måte og aldri til eier, og se etter eventuelle feil i og utenfor boligen, skal være formålet med inspeksjonen.

Gode råd ved kjøp av bruktbolig i Spania

1) Det er ikke tilrådelig å planlegge en visning om morgenen med strengt program. Det blir ikke gode beslutninger av stress. Avtal møtet i boligen så du slipper å føle hastverk og bruk nok tid i huset.

2) Gå sammen med noen, det kan styrke kjøpsbeslutningen å ha flere øyne på boligen.

3) Gjennomgå huset godt både innvendig og utvendig. Sjekk tilbygg, påbygg og fasadeendringer, disse skal godkjennes og reguleres.

4) Ta rede på gjennomsnittlig pris på andre lignende boliger i området er også en god informasjonskilde som kan gi ledetråder om huset vi er interessert i.

5) Ekspertene anbefaler alltid å ta seg en tur i området på ulike tider av døgnet og særlig på de mest urolige tidspunktene, kanskje spesielt når huset ligger i forretnings- skole eller fritidsområder

6) Sjekk om alle opplysninger og all dokumentasjon er tilgjengelig.

7) Spør ”ubehagelige” spørsmål til agenten om tyverier i nærheten, årsakene til at den ønskes solgt, tiden det tar å selge, antall besøk, om bud er mottatt eller om sameieforeningen har god økonomi . Spør om potensiale for utleie, om boliger i samme område leies ut. Dette er alle argumenter som kan være nøkkelen til en god handel, i forkant av forhandling av pris og vilkår.

8) I forhandlingsmøtet bør du ikke vise deg veldig interessert i boligen men diskret prøve å få informasjon om hvorvidt eieren er villig til å redusere prisen og kartlegge det reelle salgsbehovet. Det viser deg hvor nøden selger er og hvordan du kan relatere budet ditt.
I dag er de fleste godt opplyst og dokumentert om prisutvikling men det er uansett lurt å ha en strategi.

Hovedspørsmål som skal belyses ved kjøp av nybygg i Spania

Å kjøpe bolig er en viktig investering og kjøper du helt nytt er det viktig å planlegge ekstra godt. Det er ikke som bruktbolig som du uansett planlegger å pusse opp, endre på og gjøre i din egen smak. Denne bygges av en utbygger kanskje deg selv, har utforming, rominndeling , farger og utstyr som er nytt og som du skal leve med noen år. Derfor er det nødvendig å ta hensyn til en rekke faktorer, og stille de riktige spørsmålene for å unngå problemer. Skal du slippe overraskelser med hensyn til pris og kjøpskostnader er det ekstra viktig å fokusere på hva som er inkludert og hva som kommer i tillegg. Siden mange nye boliger i kjøpes før de er ferdigstilt er det greit å vite hva som er urokkelig i byggeplanen og hva du kan endre på.

Fire «grunnsøyler» for kjøp av ny bolig i Spania

 

1) Pris finansiering og betalingsplan

• Hvordan, hvor mye og når skal delbetalingene finne sted?

• Inkluderer det også bod og garasje?

• Hva er prisen på ekstra garasje, ekstra bod?

• Blir beløpene betalt på konto med ordentlig garanti eller forsikring?

2) Arealer

• Hvor stor bruksflate har boligen?
• Og byggeflate?
• Hvilke fellesarealer og tjenester har eiendommen?
• Heis og trapper
• Hvor mange etasjer er det i bygget?

3) Bygg og levering

• Når begynner arbeidene og når skal de ferdigstilt?

• Når vil den bli levert til deg?

• Ved hvem og når er garantisertifikatene gitt?

• Er det mulig å endre rominndelingen ? Betyr det ekstrakostnader?

• Hvor mange naboer er det per etasje, eller i fellesvellet?

• Solforhold og terrasser?

• Kvalitetsrapport med isolasjon og materialfortegnelse?

• Hvilken type oppvarming er det?

• Inkluderer det klimaanlegg?

 

4) Om utbygger

• Hvem eier tomten?

• Foreligger en stemplet kopi av byggelisens fra rådhuset?

• Prosjekt og lisens med sertifisering i utbyggers navn utbygger og arkitektens prosjekt godkjent av kommunen?

• Har firmaet sertifikat fra firmaregisteret i Spania med administrator, adresse og Organisasjonsnummer (CIF?)

• Hva skjer hvis prosjektet ikke sluttstilles?

• Vil forsikringsselskapet eller bankenheten tillate at innbetalte beløp tilbakeføres av bankgarantien eller forsikringen, dersom prosjektet ikke utføres og arrangøren ikke returnerer beløpet som leveres?

Kjøper du nytt vil du også kjøpe deg fri for oppussing, reparasjoner og oppdatering samtidig som du får 10 års byggegaranti. Jo før du kommer inn i prosjektet dess bedre beliggenhet får du, men desto lenger tid tar det til
levering.

Du må kjøpe alt nytt, belysning, utstyr møbler, sengetøy gardiner, alt. Men nytt er nytt og det er mulig du over sikt ville bytte ut det meste i bruktboligen også.

Husk også at prisen som oppgis på nybygg fra utbygger er festet- de kan ikke øke prisen på boligen du har reservert når kontrakten er inngått, selv om markedet eskalerer- men husk at prisen som oppgis er netto og i tillegg kommer 10% Mva, 1,5% dokument avgift samt hvitevarer, møbler, utstyr mv. Dersom ikke annet er avtalt med utbygger og kontraktbestemt.

 

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.

Hus og bolig

Bygge om og bygge ut i Spania

Kommunenes plan- og bygningsetat blir stadig flinkere og mer ivrige til å kreve inn bøter og ilegge rivningspåbud på...

Før, under og etter bolighandelen Du trenger gode allierte

Boligmarkedet langs kysten vår er midt i oppturen. I et dynamisk marked som dette er det mange aktører, fra...
- Advertisement -

Fellesvel og sameie i Spania – La comunidad de vecinos

I vårt område langs kysten finner vi mange boligkompleks med fellesarealer og felles elementer som heis, basseng, hage parkeringsplasser...

Bolig i Spania

Bank spår økt satsing på eiendom i Spania

Investeringer i eiendom vil øke i løpet av 2016....
- Advertisement -

Kjøp av bolig i SpaniaRELATED
Mer om kjøp av hus, leilighet og bolig i Spania