Tips og guider om kjøp og eie av bolig i Spania Råd til deg som skal selge din bolig i...

Råd til deg som skal selge din bolig i Spania

-

- Advertisment -

En av de siste tendensene i det lokale ferieboligmarkedet er en stadig stigende omsetning fra boligkjøpere som opererer i internmarkedet. Skandinaver som allerede eier en bolig, selger og kjøper nå i et opphetet marked. Her er tipsene som vil hjelpe deg å selge din bolig i Spania.

Av: Mona Nielsen, Spansk Megler CRS | www.dinbolig.com

Verdivurdering i dagens marked
En riktig markedspris er det mest sentrale og avgjørende tema når man selger en bolig, men ikke det eneste.

Fastslå verdien av huset på markedet
En direkte måte er at din eiendomsmegler avgjør salgspris på grunnlag av en markedspris han finner ved å sammenlikne tilsvarende eiendommer som er solgt eller ligger ute til salgs i samme område. Men du har andre muligheter.

Du kan selv sjekke ut siste salgspris på tilsvarende boliger i samme område, be om en vurdering av huset av takstkyndig i banken din, eventuelt meglerpris på tilsvarende boliger lagt ut for salg i ditt nabolag. Spør deg selv: «Ville jeg selv vært villig til å betale denne prisen for boligen min»?

Oversikt over kostnader ved salg
Selge en bolig til en bestemt utbudspris betyr ikke at du uavkortet kan innkassere dette beløpet. Av denne grunn bør du være klar over hvilke omkostninger som genereres i forbindelse med et salg. Før du legger hjemmet ditt ut for salg bør du sjekke tilstanden på boliglån, skatter og omkostninger for ikke å ende opp i minus og unngå overraskelser.

Kostnader og utgifter til kansellering av boliglån, skjøte og utregistrering er ofte dyrere enn du ble forespeilet da du tok opp lånet og kjøpte boligen din. Snakk med banken, konsulter med din megler, ha utregningene klare før du inngår avtaler.

Her er noen av kostnadene du må ha med i regnestykket ditt
GEVINSTSKATT; Differansen du har tjent på salget og som skal beskattes mellom kjøp og salg. Dersom du er skatteresident, over 65 år, og har hatt boligen som fast bopel betaler du ikke gevinstskatt. Er du skatteresident kan du reinvestere beløpet innen to år i ny fast bolig innen EU, Norge og Island og få skattefritak for gevinsten.

PLUS VALIA; Kommunal merskatt som følge av tomtestigningen (IIVTNU), også kjent som Plus Valia. Denne verdien basert på likningsverdien på tomten, og kan variere svært mye avhengig av hvilken kommune boligen din ligger. Plus Valia skatten regnes ut i forhold til antall år du har eid huset, fra to år til tyve år. Husk at Plus Valia betales av selger.
MARKEDSFØRINGSOMKOSTNINGER; Alt etter hvilken markedsføringsplan megleren din forspeiler deg . Kostnadene skal oppgis på forhånd.

MEGLERHONORARER; Dette inkluderer prospektering, oversettelser, klargjøring, sikring og visninger.

Valg av megler
Den beste megleren er ikke nødvendigvis den rimeligste. Den som selger mest og kan tilby prospektet ditt via mange kanaler kan være å foretrekke. For eksempel en megler i et MLS-nettverk som opererer under forskrifter og kvalitetsstandarder. Da har du som selger forsikring om å jobbe med kvalifiserte fagfolk som er opplært til å selge.

Å velge en agent som har tilgang til et større nettverk av agenter vil multiplisere antall kjøpere, i motsetning til å tegne seg opp med kun en eller to frittstående agenter. Selger forholder seg til en, men boligen er ute til salgs via et stort antall meglerhus og agenter.

En enkelt kontakt for salg av eiendommen, selgers betrodde megler, som har nøkkel og som bistår kvalitetssikring og kontroll på dokumenter som tilhører boligen. Boligen din blir spredt ut og frembys mange kunder i mange markeder og segmenter.

Regelen er enkel – beste hus til beste pris selges først!
Dersom to hus har samme pris vil kjøperne velge den boligen som gir det beste inntrykket.
Hvis du har muligheten til å få litt oppdatering eller reparasjoner til en rimelig og konkurransedyktig pris, bør du vurdere kostnadene til klargjøring.

Det som kan trekke ned og blir en minusfaktor i totalvurderingen av nettopp ditt hus i forhold til konkurrerende boliger kan bli til en plussfaktor. Det er mange kjøpere som ikke ønsker å gå inn på oppdateringer og reparasjoner umiddelbart, men kjøper seg frihet og vil flytte inn og nyte sin nye bolig uten ombygginger. Dette bør vurderes-

Reperasjon og arbeid før salg
Når du bestemmer deg for å selge din bolig vil potensielle kjøpere komme på besøk i hjemmet ditt. De vil da sammenligne nettopp din bolig med andre tilsvarende eiendommer som frembys for salg. I det øyeblikket du skal selge, blir hjemmet ditt en salgsvare. Husk, dersom du ønsker å selge, må boligen din være i topp stand og tilbys til riktig pris i forhold til andre eiendommer i nabolaget.

Her har du noen klargjøringstips før salg
• Gjør nødvendige reparasjoner, spesielt gjelder dette elementer som vil gi utslag i salgsprisen.
• Vurder om du vil ta deg kostnaden og bryet med å male hele huset, det er ikke dyrt og gir et ryddig og rent inntrykk av huset.
• Forbered hjemmet ditt til visningen. Det øyet ser er det som gir inntrykk. Kunden skal se for seg sitt liv i den boligen, med familie, barn og sine nærmeste.
• Det er smart å foreta en grundig rengjøring, det skal lukte rent og godt.
• Mal over der det er merker og smuss.
• Legg trekk over møbler med grell farge, eller fjern dem. Bedre med ingen sofa enn en slitt og utilredt sofa.
• Fjern personlige ting. Kunden vil neppe ønske å overta dine tøfler. De er ikke til salgs, sett dem i skoskapet.

Viktige elementer ved salg
• Fasade, vinduer, dører, skap og flater bør fremstå som rene. Et organisert og rent miljø er avgjørende.
• Pynt med planter og blomster, vis litt ekstra omsorg for hagen din før visninger. Studier viser at boligkjøpere evaluerer positivt annerledes bare du har noen billige grønne eller fargede decorative elementer plassert. Inntrykk er avgjørende i valg av bolig.
• Kjøkken og bad er svært viktige rom. Sørg for at disse rommene er rene, ryddige og har frisk god lukt.
• Ha huset rent og ryddig når du har visning. Ta vare på detaljene som gir særpreg til huset
• Åpne persienner og markiser i vinduene ved dagslys, og tenn lamper og lys der det
er mørkt.
• Eliminer eller demp alle irriterende støykilder (radio, musikk, TV, hunder etc.)
• Ikke ha kjæledyr som kan forstyrre under visningen.
• Lag romfølelse, rene flater.

Begynn å rydde bort allerede nå, formodentlig vil du gjøre dette når du flytter ut uansett. Fjern unyttige ting, bokser, kasser etc. La loft, kjellere, boder fremstå så tomme som mulig på visningen. Hengi deg til kjøperens psykologi. Følg enkle regler som vil appellere til en potensielle kjøpere.

Hvis du setter ditt hus for salg med en god eiendomsmegler bør du vurdere å ikke være til stede når de skal vise huset, eller i det minste holde deg bakgrunnen. Årsaken er at eierne ofte gjør at kjøperen kan føle seg ukomfortabel ved at de invaderer noens hjem og intimitet.

Kjøperen ønsker jo egentlig å komme inn i sitt nye hjem, det du vil ut av. Derfor burde du vurdere å forlate boligen under visningen og la din profesjonelle megler og visningsagent forestå besøket. Det har vist seg å være lønnsomt.

NØDVENDIGE DOKUMENTER NÅR DU SKAL SELGE DIN BOLIG I SPANIA:
• Skjøtekopi
• Passkopi alle eiere
• NIE på alle eiere
• Innflytningsseddel nyere enn 10 år.
• Sertifikat på energiklassifisering
• Siste betalte eiendomsskatt kommune (IBI fra Suma)
• Strømregning
• Vannregning
• Gasskontrakt
• Sertifikat fra fellesvelets administrator på at alt er à jour med faste betalinger og vedtatte ekstraordinære utgiftsposter
• Bankens navn og kontaktperson om du har lån
• Navn og kontaktinformasjon på skatterepresentant
• Sertifikat fra skatteetaten dersom du er skattebosatt i Spania

Skatter og omkostninger når du selger din bolig i Spania.
• Merskatt til kommunen som følge av stipulert stigning av tomteverdi jfr likningsverdien (Plus Valia)
• Gevinstskatt
• Kansellasjon og seponering av eventuelt lån, kansellasjonskjøte og sletting av heftelse i grunnboken i eiendomsregisteret
• Meglers honorarer og markedsføringsutgifter

Husk: 3% av ny skjøteverdi av salget holdes tilbake og innbetales skatteetaten dersom du ikke er skatteresident i Spania. Hvis du ikke har hatt gevinst av salget, og betalt alle skattene dine under eierforholdet, søkes disse pengene tilbakebetalt. Dette gjøres av din skatterepresentant.

Lykke til!
Mona Nielsen Spansk megler CRS

 

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.

 

Hus og bolig

Bygge om og bygge ut i Spania

Kommunenes plan- og bygningsetat blir stadig flinkere og mer ivrige til å kreve inn bøter og ilegge rivningspåbud på...

Før, under og etter bolighandelen Du trenger gode allierte

Boligmarkedet langs kysten vår er midt i oppturen. I et dynamisk marked som dette er det mange aktører, fra...
- Advertisement -

Fellesvel og sameie i Spania – La comunidad de vecinos

I vårt område langs kysten finner vi mange boligkompleks med fellesarealer og felles elementer som heis, basseng, hage parkeringsplasser...

Bolig i Spania

- Advertisement -

Kjøp av bolig i SpaniaRELATED
Mer om kjøp av hus, leilighet og bolig i Spania