Tips og guider om kjøp og eie av bolig i Spania Selge bolig i Spania? Slik oppnår du et raskt...

Selge bolig i Spania? Slik oppnår du et raskt salg og god pris

-

- Advertisment -

Med svært god eurokurs og generasjonsskifte er det mange som ønsker å selge eller bytte bolig nå. En av tendensene i det lokale ferieboligmarkedet er en stadig stigende omsetning blant boligkjøpere som opererer i internmarkedet. Altså de som selger for å kjøpe større eller annen type bolig.

Verdivurdering i dagens marked
Prisen er det mest sentrale og avgjørende tema når man selger hus:

En direkte måte er at din eiendomsmegler vil avgjøre din salgspris på grunnlag av markedspris som han finner ved å sammenlikne tilsvarende eiendommer i samme område i sin database.

Andre muligheter:
Du kan selv sjekke ut siste salgspris på tilsvarende boliger i samme område, be om en vurdering av huset av takstkyndig i banken din og eventuelt meglerpris på
tilsvarende boliger lagt ut for salg i ditt nabolag.

Husk, dersom du ønsker å selge, må boligen din være i topp stand og tilbys til riktig pris i forhold til andre eiendommer i nabolaget.

Regelen er enkel: – Beste hus til best pris selges først!

Sjekk tilstanden på boliglånet ditt og andre kostnader

Før du legger ut hjemmet ditt ut for salg bør du sjekke tilstanden på boliglån, skatter og omkostninger for å ikke ende opp i minus og slik unngå overraskelser.

Kostnader og utgifter til kansellering av boliglån, skjøte og utregistrering er ofte dyrere enn det du fikk forespeilet da du tok opp pantlånet og kjøpte boligen din. Snakk med banken, konsulter med din megler, ha utregningene klare før du inngår avtaler.

Beregn kostnadene
Selge en bolig til en bestemt utbudspris betyr ikke at du kan innkassere uavkortet dette beløpet. Av denne grunn bør du være klar over hvilke omkostninger som vil genereres i forbindelse med et salg.

Kostnadene ved salg av bolig i Spania

Gevinstskatt; Det du har tjent på salget og som skal beskattes mellom kjøp og salg, inntekter minus utgifter rett og slett..

Plus Valia ; merskatt til kommunen som følge av tomtestigningen også kjent som Plus Valia. Denne verdien basert på likningsverdien og kan variere svært mye alt avhengig av i hvilken kommune boligen din ligger og regnes ut i forhold til antall år du har eid huset . Husk at Plus Valia betales av selger.

3% av den nye skjøteverdien skal holdes tilbake og settes inn på skattevesenets konto dersom du ikke er skattebosatt i Spania.

Oversettelser og sikring via din skatterepresentant eller advokat.

Markedsføringsomkostninger; Alt etter hvilken markedsføringsplan megleren din og du i samarbeid utarbeider.

Meglerhonorarer; Dette inkluderer prospektering, oversettelser, klargjøring, sikring og visninger.

Valg av megler når du selger huset i Spania

Den beste megleren er ikke nødvendigvis den billigste, men den som selger mest og kan tilby prospektet ditt via mange kanaler .

For eksempel en megler i et MLS-nettverk som opererer under forskrifter og kvalitetsstandarder.

Da har du som selger forsikring om å jobbe med godt kvalifiserte fagfolk.

Å velge en agent som har tilgang til et større nettverk av agenter vil multiplisere antall kjøpere i motsetning til å tegne seg opp med kun en eller to frittstående agenter.

Selger forholder seg til en, men boligen er ute til salgs via et stort antall agenter. En enkelt kontakt for salg av eiendommen, selgers betrodde megler som har nøkkel og som bistår kvalitetssikring og kontroll på dokumenter som tilhører boligen. Boligen din blir spredt ut og frembys mange kunder i mange markeder og segmenter.

Reparasjoner og arbeider før salg

Når du bestemmer deg for å ta skrittet fullt ut og selge din bolig, vil potensielle kjøpere komme på besøk i hjemmet ditt. De vil da sammenlikne nettopp din bolig med andre tilsvarende eiendommer som også frembys for salg. I det øyeblikket du skal selge, blir hjemmet ditt en salgsvare.

Dersom to hus har samme pris vil kjøperne velge den boligen som gir det beste inntrykket.

Hvis du har tilgang til litt oppdatering eller reparasjoner til en rimelig og konkurransedyktig pris og med folk du stoler på, bør du vurdere kostnadene til klargjøring.

Slikt som trekker ned og blir en minusfaktor i totalvurderingen av nettopp ditt hus i forhold til konkurrerende boligsnus til en plussfaktor.

Det er mange kjøpere som ikke ønsker å gå inn på oppdateringer og reparasjoner umiddelbart, men kjøper seg frihet og vil flytte inn og nyte sin nye bolig uten ombygginger og oppdateringer. Derfor bør du vurdere dette.

Klargjøring av boligen for salg og visning

• Gjør nødvendige reparasjoner, spesielt gjelder dette elementer som vil gi utslag i salgsprisen.

• Vurder om du vil ta deg kostnaden og bryet med å male hele huset, det er ikke dyrt og gir et ryddig og rent inntrykk av huset.

•Forbered hjemmet ditt til visningen. Det øyet ser, er det som gir inntrykket. Kunden skal se for seg sitt liv i den boligen med familie, barn og sine nærmeste.

• Det er smart å foreta en grundig rengjøring, det skal lukte rent og godt.

• Mal over der det er merker og smuss

• Legg trekk over møbler med grell farge, eller fjern dem, bedre ingen sofa enn en slitt og tilredt sofa.

• Fjern personlige ting, kunden vil neppe ønske å overta dine tøfler, er de ikke til salgs, sett dem i skoskapet.
Viktig for visning

• Attraktiv fasade, vinduer, dører, skap og flater bør fremstå som rene. Et organisert og rent miljø er avgjørende.

• Pynt med planter og blomster, vis litt ekstra omsorg for hagen din før visninger. Studier viser at boligkjøpere evaluerer positivt annerledes bare du har noen billige grønne eller fargede dekorative elementer plassert, altså, inntrykket er det som er avgjørende i valget.

• Kjøkken og bad er to svært viktige rom. Rene, ryddige og god lukt er avgjørende.

• Ha huset rent og ryddig når du har visning.

Ta vare på detaljene når det er visning

• Åpne persienner og markiser i vinduene ved dagslys og tenn lamper og lys der det er mørkt.

• Eliminer eller demp alle irriterende støykilder (radio, musikk, TV, hunder etc.).

• Ikke ha kjæledyr som kan forstyrre besøket under visningen (f.eks. hunden)

• Lag romfølelse, rene flater.

• Begynn å rydde bort allerede nå, formodentlig vil du gjøre dette når du flytter ut uansett: Fjern unyttige ting, bokser, kasser, saker og ting .

La loft, kjellere, boder fremstå på visningen så tomme som mulig.

Hengi deg kjøperens psykologi og følg enkle regler som vil appellere til en potensielle kjøpere.

Hvis du setter ditt hus for salg med en god eiendomsmegler bør du vurdere å ikke være til stede når de skal vise huset, eller i det minste holde deg bakgrunnen.

Årsaken er at eierne ofte gjør at kjøperen føler seg ukomfortabel hvis de får det for seg at de invaderer noens hjem og intimitet, de ønsker jo egentlig å komme inn i sitt nye hjem, det du vil ut av.

Derfor burde du vurdere å forlate boligen under visningen og la din profesjonelle megler og visningsagent forestå besøket.

Det har vist seg å være lønnsomt.

Lykke til!

 

 

Nødvendige dokumenter

– Skjøtekopi
– Passkopi alle eiere
– NIE på alle eiere
– Innflytningsseddel nyere enn 5 år.
– Energiklassifisering sertifikat på boliger med under 50 m2 grunnflate
– Siste betalte eiendomsskatt kommune (IBI som i Valencia regionen administreres av Suma)
– Strømregning
– Vannregning
– Gasskontrakt
– Sertifikat fra fellesvelets administrator på at alt er à jour med faste betalinger og vedtatte ekstraordinære utgiftsposter.
– Bankens navn om du har lån.
– Navn og kontaktinformasjon på skatterepresentant
– Sertifikat fra skatteetaten dersom du er skattebosatt i Spania

Skatter og omkostninger ved salg og kjøp av bolig i Spania

– Gevinstskatt
– Merskatt til kommunen som følge av stipulert stigning av tomteverdi (Plus Valia)
– Kansellasjon seponering av eventuelt lån og sletting av heftelse i grunnboken i eiendomsregisteret
– Meglers honorarer og markedsføringsutgifter samt representant til oversettelser sikring dersom megle ikke bistår dette .

FOR IKKE-RESIDENTE
3% av ny skjøteverdi av salget, holdes tilbake og innbetales skatteetaten dersom du ikke er skatteresident i Spania. Hvis du ikke har hatt gevinst av salget, og betalt alle skattene dine under eierforholdet, søkes disse pengene tilbakebetalt. Dette gjøres av din skatterepresentant / gestoria.

 

 

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.

Hus og bolig

Bygge om og bygge ut i Spania

Kommunenes plan- og bygningsetat blir stadig flinkere og mer ivrige til å kreve inn bøter og ilegge rivningspåbud på...

Før, under og etter bolighandelen Du trenger gode allierte

Boligmarkedet langs kysten vår er midt i oppturen. I et dynamisk marked som dette er det mange aktører, fra...
- Advertisement -

Fellesvel og sameie i Spania – La comunidad de vecinos

I vårt område langs kysten finner vi mange boligkompleks med fellesarealer og felles elementer som heis, basseng, hage parkeringsplasser...

Bolig i Spania

- Advertisement -

Kjøp av bolig i SpaniaRELATED
Mer om kjøp av hus, leilighet og bolig i Spania