Tips og guider om kjøp og eie av bolig i Spania Salget av huset i Spania går tregt - Hva...

Salget av huset i Spania går tregt – Hva er feil?

-

- Advertisment -

Å  gå ut med for høy pris kan helt ødelegge et salg. For høy pris ved salgslansering av en bruktbolig fører til eksklusjon.

De fleste kjøpere er interessert i en bolig med riktig karakteristikk som har riktig beliggenhet til en riktig pris. Er boligen det, kan den gjerne bli i løpet av de første 15 til 20 dagene boligen ligger ute til salgs i områder med god etterspørsel. Bommer man kan den bli liggende på markedet årevis.

Er prisen er for høy i utgangspunktet er det ingen som kontakter selger igjen etter 4 eller 8 uker for å høre om den nå er i riktig prisleie- da har de allerede kjøpt en annen. På denne måten blir selger gjenstand for å måtte senke prisen mye mer enn han hadde måttet i utgangspunktet i pruterunden for å kunne få et salg .
Slik markedet er i dag, jo lenger tid det tar å selge, dess lavere pris og mindre verdi vil boligen ha.

Riktig prisvurdering betyr mer enn 75% for suksess
Boliger selges i krisetider, noen av dem i løpet av de første timene de ligger ute for salg. Nesten alltid etter teorien ”Beliggenhet og pris i riktig marked” . Dette gjelder også feriebolignisjen der meglere har kunder på venteliste i enkelte nabolag.

150 dager på markedet
Boliger som selges raskest kjøpes av investorer som kjøper det som fremstår som lavt priset. Ser man bort i fra denne type transaksjoner tar det i gjennomsnitt 150 dager, å selge en bolig nå. I 2007 holdt med et par – tre uker.

Skylden for nedgangen i salget var boligboblen og finanskrisen , men ikke all skylden. Mange huseiere har brukt måneder og år med et privat falmet ”til-salgs”-skilt på fasaden. De sitter fortsatt og venter på at noen skal ringe dem.

Eiendomsmeglerne har i sine databaser registrert eiendommer som var til salgs i de første årene av krisen og fortsatt ikke har blitt solgt. boliger som ikke har verken kjøper eller interessenter.

Dersom en bolig har ligget ute for salg i mer enn to år så er så og si alltid en kombinasjon av følgende faktorer: Prisen ikke er riktig og altså verdivurderingen feil. Beliggenhet og standard er feil i forholdt til pris. Det ikke er iverksatt en riktig markedsføring eller presentasjon i riktige kanaler.
I 99% er grunnen til at boligen ikke selger at prisen er feil- på basis av at ALT selges dersom prisen er riktig. Målet for både salgs og kjøpsmegler bør være; Lytt til markedet og sett riktig pris på boligen ved lansering.

Ikke se på prisen naboen “drømmer” om å få for sin bolig se etter hva boliger i nabolaget faktisk ble solgt for
Man må være realistiske ved prising. Pris må være i harmoni med de boligene som selges og er solgt. Det som ligger ute for salg er ikke en god referanse da svært mange boliger er priset feil og vil bli liggende på markedet i flere år. Boliger fra banker og finansiseringsselskaper er ofte bevist priset alt for høyt.

Det hjelper å vite hva tilsvarende boliger i samme nabolag faktisk er solgt for. Det er viktig å merke seg at det er ikke annonse og anmodning som gjelder, men til hvilken pris salget faktisk ble signert i.

Å klamre seg til en verdi som eieren ønsker å oppnå i mange år holder ikke mål i virkelighetens marked og det er å svømme oppstrøms. Vi tror alle at nettopp vårt hus er det flotteste og beste , men markedet er fullt av de beste boligene hos dem som vil selge en.

Din bolig blir brukt for å
selge ANDRES boliger
Er boligen priset for høyt vil andre selgere og meglerne bruke huset til sammenlikning for å få solgt andre tilsvarende boliger i samme område.

Noen ganger prises boligene 7% til 10% over prisforventning for at kjøperen skal kunne forhandle.
I krisetider er enkelte forhandlinger svært aggressive. Med mer enn 15% avslag betyr det at boligen i utgangspunktet er estimert feil i pris, eller blir solgt under markedspris. Og ”hvis vi er 20% eller 30%, over reell markedspris vil vi ikke få henvendelser på visninger.
Det er heller ikke smart å bruke regelen om alltid å avslå det første budet, nettopp det budet kan være de mest interessante.
Noen ganger prises boligene 7% til 10% over prisforventning for at kjøperen skal kunne forhandle.

Vanlig feil er å ikke forberede visningen. Sett boligen i skikk og gjøre den klar for salg!

Selv om det synes opplagt, er det ikke alltid det for alle. Vi trenger å lufte, fjerne rot, organisere, få godt lys, vaske, og sørge for at det lukter godt.

Dette har meglerhusene løpende statistikk på: Hus som har vært på markedet ni måneder som har blitt ommøblert, ryddet, vasket og har fått nye gode bilder i annonsen har faktisk blitt solgt på en uke til samme pris som utbudet for ni måneder siden.

Skilt på veggen fungerer ikke så godt lenger
All omtale og blest er reklame , ergo salgskanaler. Fra jungeltelegrafen til sosiale nettverk. Imidlertid har salgsverktøyene endret seg i det siste tiåret. 40% av salgene kom via skilt på fasaden for ti år siden, nå er det under 20%. Fremfor alt har bransjen en stor økningen av transaksjoner med opprinnelse i multilisting og felles database mellom aktører og meglere i markedet slik at det deles på prosoektnene, de spres mer.

Eiendomsportaler og meglerhusenes nettsider er fortsatt de store utstillingsvinduene

Gi merverdi!
Tilby andre fasiliteter når du viser eiendommen; at lån kan overtas, finansiering at alle papirene slik som fellesvelkostnader, kommuneskatt, driftsomkostninger og registernota er tilrettelagt.

At eieren skal ha salgskompetanse er kanskje for mye forlangt men: Kanskje det er en ide å tilby å utføre en liten reparasjon eller endring inkludert i salgsprisen, en liten bil eller en annen godbit?

 

 

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.

Hus og bolig

Bygge om og bygge ut i Spania

Kommunenes plan- og bygningsetat blir stadig flinkere og mer ivrige til å kreve inn bøter og ilegge rivningspåbud på...

Før, under og etter bolighandelen Du trenger gode allierte

Boligmarkedet langs kysten vår er midt i oppturen. I et dynamisk marked som dette er det mange aktører, fra...
- Advertisement -

Fellesvel og sameie i Spania – La comunidad de vecinos

I vårt område langs kysten finner vi mange boligkompleks med fellesarealer og felles elementer som heis, basseng, hage parkeringsplasser...

Bolig i Spania

Hvor mye er Spania-boligen min verdt?

Nye online-verktøy gir deg verdien på hus og leiligheter...
- Advertisement -

Kjøp av bolig i SpaniaRELATED
Mer om kjøp av hus, leilighet og bolig i Spania