Tips og guider om kjøp og eie av bolig i Spania Resirkulering i Spania - Hvordan kvitte seg med avfall

Resirkulering i Spania – Hvordan kvitte seg med avfall

-

- Advertisment -

Det spanske samfunnet, som vi jo alle er en del av, er fortsatt et landene i Europa som gjenvinner minst og håndterer husholdningsavfall dårligst. Så hvorfor kildesorterer vi ikke bra nok og mye nok?

Siden finanskrisen har spanjolene blitt flinkere til å tenke seg om to ganger før de kaster alt mulig i samme søppelcontainer. Dette reduserer mengden av husholdningsavfall. Avfall og søppel generert i hjemmet har falt med nesten 100 kg per innbygger per år. Så selv om Spania er av de europeiske landene som generer mest søppel er det et av de dårligste når det gjelder genvinning med bare 18,2 % Tyskland gjenvinner for eksempel mer enn 48% av sitt husholdningsavfallet og topper statistikkene.
Selv om Spania nå har blitt et av landene øker kildesorteringen mest, er det langt fra bra nok og lang vei igjen.

USA fortsetter å være landet som genererer mest avfall i hele verden, 236 millioner tonn hvert år, etterfulgt av Russland, med 200 millioner tonn. Spania, det 52. største landet i verden, produseres det nesten 120 millioner tonn avfall hvert år, ifølge nyhetsbyrået EFE i en rapport publisert i november 2017.

Det landet i verden som er best på gjenvinning og som skal være et eksempel for andre i dette feltet, er Sveits. Det lille fjellandet gjennvinner mer enn halvparten av alt avfallet sitt, hele 52%. De blir etterfulgt av andre som Østerrike, Tyskland, Holland, Norge og Sverige. USA, er som som nevnt en av de mest forsøplende landene i verden men er også ett av lendene som kildesorterer mest. Det verste tilfellet er Russland, det største landet i verden, når det gjelder område og et av landene som genererer mest søppel, som bare gjenvinner 4% av sitt årlige avfall.

Så hvorfor er det så vanskelig å få oss til å kildesortere?

Noen ganger er grunnen mangel på tiltakslyst, andre for mangel på plass i kjøkkenet til å ha flere bøtter, kanskje fordi de tilpassede containerne ikke er rett rundt hjørnet og tvinger oss til å gå 10 trinn eller 500 meter for å kaste søppel. Da er det lettt å ende opp med å kaste alt avfall i samme bøtte og da havner hele sulamitten i den første containeren vi støter på.

Slik kildesorterer du  husholdningsavfall på riktig måte i Spania

I Spania er de andre kriterier for kildesortering enn i Norge. Her hos oss vil for eksempel emballasjen bli ettersortert på avfallsmottaket. Derfor vil Tetrabrik, metall, plast og isopor gå i samme kontainer.

Den mest grunnleggende regelen for klassifisering av husholdningsavfall, er å skille bioavfall fra uorganisk avfall.

Selv har jeg hatt kompostbinge i to år til alt organisk avfall fra frukt, grønnsaker og hageavfall. Det bobler og lever oppi økosystemet året rundt . Det har blitt mer spennende enn forventet og bydd på noen utfordringer med frukfluesvermer, fugler som skiter ned alt rundt da de jo spiser disse ørsmå fluene, det blir jo gjødsel. Spennende eksotiske biller som kommer fra feite mark har jo dukket opp rundt bingen. Men det er en annen historie, nå er det bare å stå løpet ut og vente på god matjord.

Selv om det optimale også er å kildesorter alt uorganisk avfall da i tre grupper; Papir og papp, glass og en tredje gruppe bestående av plast og metaller.

Jeg får ofte spørsmål om dette med hva som skal hvor i søplekasser og beholdere. Selv om deponiet vanligvis er angitt med tegninger og beskrivelse over hva som til hver kategori, er det verdt å ta en rask oppsummering.

Blå for papir og papp i det kan du resirkulere:

• Nesten alt som kommer oss i postkassen, reklame, faktura konvolutter, aviser
• Kartongkasser som frokostblandinger, kaker, sko, frosne produkter
• Eggkartonger, pappkrus,
• Gamle magasiner, bøker og notatbøker, men til sistnevnte må vi fjerne plastpermene hvis de har det.
Et triks for å gjøre det enklere å utføre oppgaven når du sorterer papiravfallet er å benytte de store papirposene som vi får i butikken. Alt av papir og papp som siden skal til den blå beholderen går oppi den. Når den er full kan vi kan kaste alt sammen i den blå kontaineren. Hvis vi i tillegg ikke oppbevarer papiravfallet ved siden av resten av søppelet, vil vi unngå at det blir vått eller skittent, der kan det stå i flere dager uten lukterisiko.

Grønn igloo for glass

I denne beholderen kan vi resirkulere glassemballasje:
• Alle glassflasker fra vann, vin, øl, mineralvann.
• Saft, krydder, essens og parfymeflasker.
• Syltetøy og hermetikkrukker i glass uten lokk.
I alle tilfeller uten kork og lokk som vanligvis er laget av plast eller metall og, når det er mulig, uten papiretiketter. Hvis vi ikke ønsker å gå til den grønne iglooen hver dag, er det en god ide å skylle glassavfallet godt før du kaster det . Om du oppbevarer det i en bøtte i boden eller på vaskerommet vil du slippe konsekvensen av rester som råtner, gjærer og avgir dårlig lukt. Vi skal ikke kaste porselen, drikkeglass eller ildfaste former i den grønne kontaineren, de kan inneholder bly og andre komponenter som gjør at de ikke kan gjenvinnes på samme måte. Dette leveres til avfallsmottak, de heter ofte Punto Limpio eller Ecoparque og finnes i mange kommuner her. Om ikke så legger du det i restavfallkontaineren, og da pakker du det godt inn slik at renovatørene ikke skader seg når de manipulerer avfallet.

Gul kontainer til plast, bokser og briks

I denne beholderen skal vi deponere embalasje av plast- og metallmaterialer, likeledes Tetrabrik-kartonger som for eksempel de som brukes til juice og melk , disse har metall- og plastmaterialer og skal derfor ikke oppi den blå beholderen.
• Emballasje i metall slik som hermetikkbokser og drikkerkartonger.
• Engangsbrett, former og aluminiumsfolie.
• Plastbeger, yogurtbeger og lokk
• Korker og lokk fra flasker og glassbeholdere.
• Vannflasker og flasker til rengjøringsmidler.
• Plastinnpakning av ferdigmat og blandingsprodukter.
• Isoporkasser og brett fra ferdigmat og pakkede matvarer. I Norge vil de ikke isoporemballasje i plastcontaineren selv om det er laget av plast siden det ikke gjenvinnes på samme måte da emballasjeavfall ettersorteres ved mottakt i Spania.

Grå (noen steder er den grønn) beholder for alt annet restavfall

Økologisk bioavfall og annet enn emballasje skal i denne beholderen:

• Rester av mat.
• Trekasser, fruktkasser og esker i finèr.
• Bleier.
• Krystall, porselen og plast- eller metallobjekter som ikke har sin plass i emballasje containere.
• Leker og akustiske instrumenter.

Annet husholdningsavfall som krever spesiell behandling

Bortsett fra de som vi har sett ovenfor, blir det generert andre typer avfall som krever spesiell kontroll styring og forvaalting når det gjelder deponering og gjenvinning av avfall. Detet da de er svært forurensende dersom de kastes bort med resten av søppelet.

• Batterier, små og store. De i fjernkontrollen, lekene, klokken, til tross for deres uskyldige størrelse og ufarlige utseende, de er fulle av tungmetaller og må alltid deponeres i spesialbeholdere som vi finner mange steder som supermarkeder, apotek, etc. Også mange skoler har en batterikontainer.

• Brukte oljer. Et annet avfall å kontrollere hvor vi blir kvitt det er oljen og fettet som brukes i matlaging. For eksempel når du bytter olje til frityrkokeren. Tidligere brukte vi denne oljen til å lage såpe, men i dag er det nok å ha en flaske til å kaste den brukte oljen , men er den av plast heleles ikek oljen over før den er kaldt! Når flasken er full av olje skrur du på korken og leegr den i mottaksbeholderne for brukt olje som er i mange supermarkeder eller ved gjenvinningskontainerne i nabolaget.

• Medikamenter som er utgått på dato eller som ikke lenger brukes. De kan deponeres i kontainere som finnes i mange apotek, de er ansvarlige for å samle dem inn og nyttiggjøre det dom ikke har gått ut å dato. De kan administreres til andre som trenger dem eller tilintetgjøres på en forsvarlig måte.

• Møbler og apparater skal aldri kastes i søpla, men skal tas til et gjenvinninmottak som her i Spania heter ”Punto Limpio eller Ecoparque” . Dersom det gjelder store ting, kan du eventuelt varsle kommunen slik at renovasjonstjenesten kan ta de nødvendige tiltak for fjerning eller fortelle deg hva du skal gjøre med dem. Mange plasserer ubrukelige ødelagte ting ved restavfallskontaineren. Det kan hende det kan være nyttig for noen, som tar det med seg, reparerer og gjenbruker, det er flott. Møbler som er i god stand og apparater som fungerer kan være søppel for deg men nyttig for andre. Men om sakene du skulle kaste står der i mer enn et døgn så kjør dem til et avfallsmottak. Husk at ikke alle kommuner har rutiner for fjerning av møbler og utstyr som plasseres på fortauet. Det er kjeldig for naboene å se at møbler og gjenstader står på gaten i ukesvis og bare råtner og ser ekkelt ut.

• Tekstil kan legges i utplasserte mottaksbeholdere, være seg klær, sko og pledd. Klærne må være rene, tørre og uten lukt. Selv ødelagte tekstiler kan leveres inn. Skitne produkter må kastes som restavfall eller eventuelt i kassen for brennbart avfall.

• Farlig avfall kan for eksempel være kjemikalier, rengjørings og desinfiseringsmidler, maling, lakk og lim, spraybokser, gass, lysstoffrør, sparepærer, løsemidler, bil og motorprodukter og plantevernmidler. Er du i tvil om noe er farlig avfall, levér det som farlig avfall til mottaket for sikkerhets skyld.

Kildesorterer DU ditt avfall?
Hvis ikke burde du prøve. Dersom vi orker å kjase rundt i fire fem forskjellige butikker for å hente inn, utstyr mat og drikke så burde vi makte å ta et par grep i hverdagen og slå et slag for miljøet.

 

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.

Hus og bolig

Bygge om og bygge ut i Spania

Kommunenes plan- og bygningsetat blir stadig flinkere og mer ivrige til å kreve inn bøter og ilegge rivningspåbud på...

Før, under og etter bolighandelen Du trenger gode allierte

Boligmarkedet langs kysten vår er midt i oppturen. I et dynamisk marked som dette er det mange aktører, fra...
- Advertisement -

Fellesvel og sameie i Spania – La comunidad de vecinos

I vårt område langs kysten finner vi mange boligkompleks med fellesarealer og felles elementer som heis, basseng, hage parkeringsplasser...

Bolig i Spania

- Advertisement -

Kjøp av bolig i SpaniaRELATED
Mer om kjøp av hus, leilighet og bolig i Spania