Tips og guider om kjøp og eie av bolig i Spania Meglerens råd for deg som vil kjøpe bolig i...

Meglerens råd for deg som vil kjøpe bolig i Spania

-

- Advertisment -

Ferieboligmarkedet langs kysten er fortrinnsvis den delen av det spanske eiendomsmarkedet skandinaver konsentrerer seg om når det gjelder markedsutvikling, priser, omsetning og statistikk. Lave priser har vært med på å hisse opp kjøpelystne og markedet er i endring, det gjelder også på landsbasis.

Av Mona Nielsen Spansk Megler CRS | www.dinbolig.com

MARKEDET SIER AT PRISENE STIGER

Siden våren 2016 har ferieboligmarkedet vist tydelige tegn på at det nå har stabilisert seg prismessig samtidig som etterspørselen øker. En av de viktigste signaleneer byggesøknadene og ikke minst at tomteprisene nå stiger langs kysten.

Tendensen i vårt område er at det begynner å bli litt lenger mellom de virkelig gode bruktboligtilbudene i områder som er populære for skandinaver og med riktig solretning og bra beliggenhet. Dessuten har nybyggprisene steget basert på etterspørsel og leveringstiden kan være på opp til to år.

Statistikken forteller oss at vi nok fremdeles vil ha et etterslep av tvangssalg og hastetransaksjoner generelt i Spania grunnet høy arbeidsledighet og svekket betalingsevne. Samtidig ser vi at prisene og etterspørselen stiger i områdene med best beliggenhet i de store byene der det tradisjonelt har vært høye priser.

PRIS ER SELVSAGT VIKTIG MEN IKKE ALLTID AVGJØRENDE.

Boliger i god skikk, med bra beliggenhet og riktig utstyrt og presentert, selges fremdeles til prisforlangende og med svært magert prutingsmonn. Men det er fremdeles kjøpers marked da etterspørselen er mindre enn tilbudet selv med mange aktører i markedet på leting etter investeringsgodbiter.

Enkelte objekter er fremdeles åpne for konkrete og seriøse bud og sjansene er god for aksept under anmodning. Salget av nye boliger med levering om 1-2 år selges lettere, best beliggenhet er det som gjelder. Det er tillit i markedet og det er stort sett trygt å kjøpe nytt, trygt å kjøpe brukt dersom det sikres på riktig måte.

Innen eiendomshandel starter alt før salget, alt starter før kjøpet og kvalitetssikringen av transaksjonen skal være på plass før noe signeres eller overdras. Rutinerte advokater, meglere og representanter sørger for det.

Disse skal ha gode rutiner, være orientert og oppdatert på lover og regler, ha lokalkunnskap, kunne språket, ha nettverk , forsikringer, være registrerte og etablerte i Spania slik at de kan gi deg garantier for oppfølging i forholdt til spansk lov og selvsagt løse flokene dersom de oppstår- og gjerne på ditt eget språk men i hvertfall på spansk!

Med gode rutiner og forberedelser skal det ikke oppstå problemer. Når det gjelder nybygg er det to kategorier, nøkkelklare og under oppføring, her ser vi nå stor pågang av kjøpere i begge nisjer og det er helt trygt å kjøpe dersom garantiene er på plass og kontraktene er sikret av kyndige.

NYTT ELLER BRUKT- KOSTNADER OG OMKOSTNINGER:

Kjøper du nytt vil du også kjøpe deg fri for oppussing, reparasjoner og oppdatering samtidig som du får 10 års byggegaranti. Jo før du kommer inn i prosjektet dess bedre beliggenhet får du, men- desto lenger tid kan det ta før levering.

HVA SOM KOMMER I TILLEGG OG HVA ER INKLUDERT

Husk at når du kjøper nytt er det ikke vanlig at det følger med hvitevarer, aircondition, belysning, utstyr møbler, sengetøy eller gardiner. du må også legge til Mva, dokumentavgift og andre kostnader i prisen som anmodes.

Men nytt er nytt, du kan bestemme valg av utførelse og materialer når du kommer tidlig inn i fasen og kvalitetskavene er vesentlig høyere på nybygg enn en bruktbolig som er bygget før 1998.

Det er mulig du uansett over sikt ville byttet ut det meste i bruktboligen også.

Husk også at prisen som oppgis på nybygg fra utbygger er festet- dvs utbygger kan ikke stige prisen etter at kontrakten er inngått, selv om markedet eskalerer- men husk at prisen som oppgis er netto og i tillegg kommer 10% Mva, 1,5% dok avg samt hvitevarer, møbler, belysning, og alt du trenger å utstyre boligen med.

Det vil si at står det oppgitt 150.000 Euro i pris må du ut med ca. 190.000 Euro før du kan sitte og nyte den nyervervede boligen komfortabelt innstallert i boblebadet på takterrassen.

KJØPE BRUKT OG TA KOSTNADENE PÅ SIKT

Kjøper du bruktbolig er prisen mye lavere pr m2, helt opp til 50% besparelse. En oppført bolig som er ferdig gir følelse av sikkerhet, der du ser du hva du får, hvem naboen er, hva du får foran og bak boligen dersom det er utbygd.

Du kan prosjektere oppdateringer og renovasjoner på sikt, samtidig som leveringstiden er kort og settingen er mer oversiktlig.

Men husk: kvalitetskravene var ikke de samme med byggeforskrifter anno 1985 eller 1995 som i dag. Du må altså påregne oppdateringer, reparasjoner og forbedringer når du lager kalkylen over boligkjøpet ditt.

Dersom du kjøper bruktbolig der det er et sameie med felleselementer – så kommer du gjerne inn i et innarbeidet nabolag med sameie på godt og vondt. Det vises i regnskapet om det er veldrevet- men du kan ikke være med og bestemme sameiereglene med førstehånds innflytelse.

På brukte boliger er det ikke dokumentavgift men det er 10% i overdragelseskatt samt skjøteomkostninger totalt ca 12-13% omkostninger i tillegg til prisaksept.

HUSKELISTE:

Viktige faktorer for at boligkjøpet i Spania skal bli et klokt valg:
Velg område:

Finn ut om du vil bo nær by, strand, golf, avstand til flyplass, lokalt senter, nærmiljø, skole, landsby eller innland.

Velg boligtype:

Leilighet, enebolig, rekkehus, gårdsbruk, tomannsbolig, generasjonsbolig, landsbyhus mm

Tenk langsiktig, hver gang du kjøper og selger eiendom har du transakjsonskostnader. Derfor bør du spørre deg selv ”Hvor er jeg om ti år, hvilket behov til bolig vil jeg ha da”?

Velg størrelse på boligen, krav, spesifikasjoner og fasiliteter: Antall soverom, antall bad, eget eller felles, basseng, garasje, tilpasset rullestol, oppussing, om det er helårsbolig, feriebolig, utleieobjekt eller til bruk kun for familien.

Definer prisklasse:

Hvor mye vil du bruke, sett grenser, kanskje evaluere om du er villig til å tøye grensene kun når du ser krav eller behov endrer seg. Kjøper du nytt, under oppføring eller på planstadiet, skal bankgarantier gis og kontrakten klareres særskilt nøye.

Du har 10 års byggegaranti-forsikring. Omkostninger i forbindelse med kjøp og overskjøting ca 13-14% Husk at nybygg gjerne selges uten møbler og hvitevarer.

Kjøper du brukt, ferdigstilt bolig så ser du hva du får, du har møbler, hvitevarer og utstyr til å starte med. Sjekk nøye stand, standard og sameie dersom det er fellesvel.

Omkostninger til overskjøting er ca 12-13%. Husk at det må påregnes oppdatering og reparasjoner i løpet av de neste årene.

Eie det selv eller kjøpe på firma, kanskje bare ha bruksretten, muligens lønner det seg å sette det på barna, foreldrene eller andre? Be din megler om råd, dette bør han kunne svare på.

Bruk aktører som har lokalkunnskap,kan språket, har nettverk og er registrerte og etablerte i Spania slik at de kan gi deg garantier og oppfølging på norsk og selvsagt løse flokene om de oppstår- på spansk.

Lykke til!

Mona Nielsen Spansk Megler CRS
www.dinbolig.com

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.

 

Hus og bolig

Bygge om og bygge ut i Spania

Kommunenes plan- og bygningsetat blir stadig flinkere og mer ivrige til å kreve inn bøter og ilegge rivningspåbud på...

Før, under og etter bolighandelen Du trenger gode allierte

Boligmarkedet langs kysten vår er midt i oppturen. I et dynamisk marked som dette er det mange aktører, fra...
- Advertisement -

Fellesvel og sameie i Spania – La comunidad de vecinos

I vårt område langs kysten finner vi mange boligkompleks med fellesarealer og felles elementer som heis, basseng, hage parkeringsplasser...

Bolig i Spania

Bygge om og bygge ut i Spania

Kommunenes plan- og bygningsetat blir stadig flinkere og mer...
- Advertisement -

Kjøp av bolig i SpaniaRELATED
Mer om kjøp av hus, leilighet og bolig i Spania