Tips og guider om kjøp og eie av bolig i Spania Fire myter om valg av eiendomsmegler i Spania

Fire myter om valg av eiendomsmegler i Spania

-

- Advertisment -

I løpet av årene har vi spania-veteraner hørt mange rare uttalelser rundt bolighandel i Spania, både når det gjelder kjøp, salg, skatt, arv,priser, lover, regler og ikke minst aktører i markedet.

Myter om salg og kjøp via eiendomsmeglere i Spania:

Disse mytene på folkemunne har gjerne utspring i ”spaniaeksperter” som vi internt kaller dem. Har du vært i Spania lenge nok har du garantert truffet en av disse som i egenskap av å ha værti i Spania noen måneder / år mer enn andre «kan dette». Troverdig virker det jo når man får «fakta» fra venner og hyggelige bekjentskaper. Mange myter og rykter har vandret fra den ene «eksperten» til den andre.

Desverre er disse ofte slett ikke fagfolk, har begrenset innsikt i Spanske forhold og behersker ikke språket så de er avhengig av andre mellommenn for informasjon.

Myte èn: Salg og kjøp via megler gjør at boligen blir mye dyrere.
Sannheten: Pr dags dato er det å selge uten megler ensbetydende med ikke å få solgt og å kjøpe utenom megler er for de fleste det samme som å ikke ha god sikring, garantier og oppfølging.
De som har de laveste prisene er som regel de som gjør minst for deg, prioriterer deg lavt – og tilbyr færre tjenester og garantier. De meglerhus som vet å forsvare sine honorarer, gir deg riktig markedspris, er mer aktive på alle plan, markedsfører aktivt og har høyere omsetningshastighet.

Tjen penger med en profesjonell megler! Som kjøper kan megleren hjelpe å forhandle ned prisen i de tilfeller hvor markedet tillater pruting. Megler har ofte snakket med selger om pris og forhandlingsmargin. Megler kan ha allerede ha vært gjennom budrunder med selger og vet hva bud som ble avvist. En god megler fungerer både som et filter og en katalysator ved prisforhandlinger. Et bud som av selger oppfattes som en fornærmelse gjøre selger mindre medgjørlig. Om selger må håndtere en kjøper direkte kommer det naturlige menneskelige følelser inn i bildet som kan gjøre forhandlingene vanskeligere. Kjøpere er ofte mer tilbøyelig til å redusere prisen når et bud kommer gjennom megler.

Myte to: Alle eiendomsmeglere er like.

Sannheten: Som i alle bransjer og yrker er det gode og midre gode aktører-
En god agent kjenner sitt marked, kjenner språket, har tilgang på objekter og kunder i sin database, har rutiner, erfaring og kunnskap til å geleide sine kunder gjennom en trygg transaksjon.
Ved å velge en rutinert og dyktig megler blir kunden spart for overraskelser og hodebry, det gjelder både i krisetider og i oppgang.

Myte tre: Ved salg så velg den agenten som verdivurderer huset til høyest utsalgspris.
Sannheten; De mer uerfarne aktørene og “luringene” prøver ofte å prospektere inn eiendommer ved å tilby seg å selge huset for en urealistisk høy pris. Etter noen uker vil de be selger om å redusere prisen

Et godt råd er imidlertid å høre på de som sier sannheten og ikke bare det kunden ønsker å høre. Be om en markedsføringsplan og la agenten vise eksempler på hvor de annonserer eiendommene, via hvilke kanaler boligen tilbys. Likeledes bør selger få en markedstudie på m2 priser i området og hva denne prisanalysern er basert på .

Myte fire: Enerettsavtale betyr at du mister salgsmuligheter.

Sannheten: Enerettsavtale «type multi-listing» har eksistert i USA siden 30 årene. Forplikter du deg som selger til en megler i en periode kan megler investere mer i å selge din bolig. Og velger du en megler som er del av et nettverk kan  boligen også legges ut via andre meglere i samme nettverket.

Både selgere og kjøpere ser oftere verdien av enerettsavtaler. Meglere som ikke vet om de får betalt for tiden de investerer i en kjøper eller i å selge en bolig legger ofte mindre tid og energi i forholdet. En viss grad av forpliktelse endrer dette forholdet. Velg en etablert lokal megler som er del av et nettverk av uavhengige agenter så gir du heller ikke slipp på muligheter og som kjøper er du ikke begrenset til boligene i meglers egen portefølje.

Nøkkelen for kjøper og selger: Meglers nettverk

Bruk en profesjonell megler som er del av et nettverssamarbeide. Hobbymegleren med mobiltelefon kontor på «nærmeste» bar eller wifi-spot har helt sikkert lave kostnader. Men med det kommer færre mulige kjøpere for selgere og et mer begrenset utvalg av boliger, ofte feilpriset.

Profesjonelle megler er nesten alltid knyttet til et eller flere meglernett. Eiendomsmeglere bruker slike nettverk / databaser for å dele enten informasjon seg i mellom om boliger for salg og boliger som er solgt. Det gir et langt mer reelt bilde av markedet i et bestemt område. Det hjelper både kjøper og selger å orientere seg prismessig.

Megler i Spania
Meglere som deltar i nettverk har tilgang på verktøy hvor de enkelt kan se hva boliger har blitt omsatt for i et bestemt område og hva boliger andre meglere har for salg i nabolaget.

Fordelen for selger er at man kan etablere et forhold til en megler som kan sette seg inn i dine ønsker, behov og budsjett. Meglerens søker så i hele sitt nettverk, hvor de andre meglerne har delt ut sine boliger og kan tilby boliger vedkommende ikke har eksklusivt. Det koster ingenting ekstra, meglerne i nettverket har avtaler om deling av kommisjonen. Kjøpers fordel er at man slipper å løpe fra megler til megler og se en rekke boliger man ikke er interesserte i bare for at megler skal få dannet seg et bilde av hva det er man er ute etter.

Ikke hvem som helst kan bli medlem av slike agentnett. Mange fungerer som et filter i seg selv og kun profesjonelle meglere får bli med. Agentenes nettverk fungerer også som faglige fora hvor meglerne kurses og oppdateres på alt fra de lokale markedene til juridiske tema.

 

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.

 

Les også:

Bolig i Spania Nytt eller brukt?

 

 

Hus og bolig

Bygge om og bygge ut i Spania

Kommunenes plan- og bygningsetat blir stadig flinkere og mer ivrige til å kreve inn bøter og ilegge rivningspåbud på...

Før, under og etter bolighandelen Du trenger gode allierte

Boligmarkedet langs kysten vår er midt i oppturen. I et dynamisk marked som dette er det mange aktører, fra...
- Advertisement -

Fellesvel og sameie i Spania – La comunidad de vecinos

I vårt område langs kysten finner vi mange boligkompleks med fellesarealer og felles elementer som heis, basseng, hage parkeringsplasser...

Bolig i Spania

Gjennomsnitt 1.548 Euro pr m2 i Spania

Tallene for boliger omsatt i november måned viser en...
- Advertisement -

Kjøp av bolig i SpaniaRELATED
Mer om kjøp av hus, leilighet og bolig i Spania