Tips og guider om kjøp og eie av bolig i Spania Boligtyper i Spania - Quatrohus, bungalow, chalet eller ett...

Boligtyper i Spania – Quatrohus, bungalow, chalet eller ett atico ?

-

- Advertisment -

Her på spanske-kysten, hvor vi finner et sammensatt marked med kjøpere og selgere av et utall nasjonaliteter. Så det er kanskje ikke så rart at boligene har minst like mange betegnelser som det er språk og nasjonaliteter.

Det er ikke alltid lett å vite hva slags boligtype folk mener når de sier ”bungalow”. For noen er det en mindre enebolig på en etasje med veranda på forsiden ved inngangen, som i USA. Bungalowen er en populær boligtype i forsteder knyttet til byer i Nord- og Mellom-Amerika. Ordet kommer fra Gujarati ”bangalo” som betyr bengalsk stil. Selv om utførelsen kan variere fra ett land til et annet.

Europa er ordet bungalow ofte brukt for å referere til småhus til feriebruk. I Danmark var det populært i 30 årene, med både spisse og flate tak, betydelig mindre bolig enn den amerikanske varianten. Her i vårt område betegner vi en leilighet på topplan med takterrasse eller en bakkeplan med hage som bungalow-leilighet. Likeledes kan et rekkehus eller en del av firemannsbolig kalles bungalow her i markedet for fereieboliger på Costa Blanca.

Så hva er da forskjellen på enebolig og villa?

Meningene er mange men en enebolig er vanligvis en isolert bolig uten naboer over, under eller på siden. Dersom den er frittliggende, romslig og med tomt kan den også benevnes som villa. Det som spanjolene her i vårt område kaller chalet er ofte en frittliggende enebolig med hage gjerne beliggende i villastrøk utenfor bykjernen.

En del av en tomannsbolig blir også definert som vertikaldelt enebolig. Disse kan også bestå av en eller flere etasjer. Selve byggestilen kan være så mangt, men tradisjonelt kaller spanjolene eneboligen for chalet, masia, villa, torre, cortijo, alt etter hvor i landet du befinner deg.

Rekkehusene har også sine finurligheter. Har de nabo på en eller begge sider er det enklere å definere, boenheter etter hverandre i rekke ofte med hage og med takterrasser. Er rekkeboligen bygget over to etasjer, kalles de duplex og dersom det er tre etasjers rekkehus vil de defineres som triplex. Boenhetene kan være i grupper på fire og noen kaller disse for Quad eller Cuatro. Da blir hver og en av dem en del av firemannsbolig.

Toppleilighet eller penthouse

Toppetasjen, som spanjolene kaller atico og engelsktalende kaller penthouse er en boenhet som ligger rett under taket av en bygning. Det er de øverste boligenhetene i høyhus og blokker på mer enn 2 etasjer.

Tidligere, i gamle bygninger var loftet mye mindre attraktivt grunnet vanskelig tilgjengelighet, ekstrem og variabel temperatur samt mulig fuktighet grunnet umiddelbar nærhet til taket. I moderne tider med installasjon av heis i høye bygninger ble det en historisk endring i statusen på toppetasjen. I noen blokker og leilighets-bygg er toppleilighetene svært eksklusive i design og luksus.

 

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.

Hus og bolig

Bygge om og bygge ut i Spania

Kommunenes plan- og bygningsetat blir stadig flinkere og mer ivrige til å kreve inn bøter og ilegge rivningspåbud på...

Før, under og etter bolighandelen Du trenger gode allierte

Boligmarkedet langs kysten vår er midt i oppturen. I et dynamisk marked som dette er det mange aktører, fra...
- Advertisement -

Fellesvel og sameie i Spania – La comunidad de vecinos

I vårt område langs kysten finner vi mange boligkompleks med fellesarealer og felles elementer som heis, basseng, hage parkeringsplasser...

Bolig i Spania

SpaniaGuiden – Erfaringer med leiebil i Spania i over 15år

Etablert i år 2000, SpaniaGuiden er en godt etablert...
- Advertisement -

Kjøp av bolig i SpaniaRELATED
Mer om kjøp av hus, leilighet og bolig i Spania