Tips og guider om kjøp og eie av bolig i Spania Bolig i Spania Nytt eller brukt?

Bolig i Spania Nytt eller brukt?

-

- Advertisment -

Her om dagen kom en bekjent tilbake fra en boligmesse der han hadde hørt at det var farlig å kjøpe bruktbolig i Spania- her i landet måtte du bare kjøpe nytt og helst under oppføring. Det hadde han hørt fra en bankmann fra Sverige på messen.

Samme uken hadde jeg en hyggelig kunde nede på visning. Artig sammentreff, han var også bankmann. Han hadde hørt at å kjøpe nybygg- det var absolutt ikke å anbefale for da kunne jo utbygger gå konkurs, stoppe byggingen og kunden bli sittende uten pengene og uten hus. Så det var farlig det.

I virkeligheten er ikke livet som på Dagsrevyen selv om det er viktig å ta forhåndsregler. Det er tillitt i markedet og det er trygt å kjøpe nytt, trygt å kjøpe brukt dersom det sikres på riktig måte.

Les også: 8 tips for et godt boligkjøp i Spania

Innen eiendomshandel starter alt før salget, alt starter før kjøpet og kvalitetssikringen av transaksjonen skal være på plass før noe signeres eller overdras.

Rutinerte advokater, meglere og representanter sørger for det. Disse skal ha lokalkunnskap, kunne språket, ha nettverk , være registrerte og etablerte i Spania slik at de kan gi deg garantier for oppfølging og selvsagt løse flokene dersom de oppstår- og gjerne på ditt eget språk men i hvertfall på spansk! Med gode rutiner og forberedelser skal det ikke oppstå floker.

Ferieboligmarkedet langs kysten er fortrinnsvis den delen av det spanske eiendomsmarkedet skandinaver konsentrerer seg om når det gjelder markedsutvikling, priser, omsetning og statistikk. Lave priser har vært med på å hisse opp kjøpelystne.

Tendensen er at det begynner å bli litt lenger mellom de virkelig gode bruktbolig -tilbudene i områder som er populære for skandinaver og med riktig solretning og bra beliggenhet og nybyggprisene har steget grunnet etterspørsel.

Det vil nok fremdeles bli et etterslep av tvangssalg og hastetransaksjoner generelt i Spania grunnet høy arbeidsledighet, men ferieboligmarkedet viser tydelige tegn på at det nå har begynt å stabilisere seg prismessig samtidig som etterspørselen øker.

Da er det er kun et spørsmål om tid før prisene på også bruktbolig stiger. Dette kan ta tid grunnet bankene og finansselskapenes eiendomsportefølje av usolgte boliger i de store byene. Pris er selvsagt viktig men ikke avgjørende.

Boliger i god skikk, med bra beliggenhet og riktig utstyrt og presentert, selges fremdeles til prisforlangende og med svært magert prutingsmonn. Enkelte objekter er selvsagt åpne for konkrete og seriøse bud.

Vi ser at salget av nye boliger med levering om 1-2 år nå selges lettere, at best beliggenhet selges godt .
Når det gjelder nybygg er det to kategorier, nøkkelklare og under oppføring, her ser vi stor pågang av kjøpere i begge nisjer og det er helt trygt å kjøpe dersom garantiene er på plass og kontraktene er sikret av kyndige.

Nytt eller brukt, kostnader og omkostninger:

Kjøper du nytt vil du også kjøpe deg fri for oppussing, reparasjoner og oppdatering samtidig som du får 10 års byggegaranti. Jo før du kommer inn i prosjektet dess bedre beliggenhet får du, men desto lenger tid tar det til levering.

Du må kjøpe alt nytt, belysning, utstyr møbler, sengetøy gardiner, alt. Men nytt er nytt og det er mulig du over sikt ville bytte ut det meste i bruktboligen også.

Husk også at prisen som oppgis på nybygg fra utbygger er festet- dvs de kan ikke stige prisen når kontrakten er inngått, selv om markedet eskalerer- men husk at prisen som oppgis er netto og i tillegg kommer 10% Mva, 1,5% dok avg samt hvitevarer, møbler, utstyr mv.
Det vil si at står det oppgitt 150.000 Euro i pris må du ut med ca. 190.000 Euro før du kan sitte og nyte den nyervervede boligen komfortabelt innstallert i boblebadet på takterrassen.

Kjøper du bruktbolig er prisen mye lavere pr m2, helt opp til 50% besparelse. En oppført bolig som er ferdig, der du ser du hva du får, du kan prosjektere oppdateringer på sikt, samtidig som leveringstiden er kort og settingen er mer oversiktlig.

Men-kvalitetskravene var ikke de samme med byggeforskrifter anno 1985 eller 1995. Du må påregne oppdateringer, reparasjoner og forbedringer når du setter opp regnestykket over boligkjøpet ditt.

Dersom du kjøper bruktbolig der det er et sameie med felleselementer – så kommer du gjerne inn i et innarbeidet nabolag med sameie på godt og vondt. Det vises i regnskapet om det er veldrevet- men du kan ikke være med og bestemme sameiereglene med førstehånds innflytelse. På brukte boliger er det ikke dokumentavgift men det er 10% i overdragelseskatt samt skjøteomkostninger totalt ca 12-13% omkostninger i tillegg til prisaksept.

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.

 

Les også:

Fire myter om bolighandel i Spania

Hus og bolig

Bygge om og bygge ut i Spania

Kommunenes plan- og bygningsetat blir stadig flinkere og mer ivrige til å kreve inn bøter og ilegge rivningspåbud på...

Før, under og etter bolighandelen Du trenger gode allierte

Boligmarkedet langs kysten vår er midt i oppturen. I et dynamisk marked som dette er det mange aktører, fra...
- Advertisement -

Fellesvel og sameie i Spania – La comunidad de vecinos

I vårt område langs kysten finner vi mange boligkompleks med fellesarealer og felles elementer som heis, basseng, hage parkeringsplasser...

Bolig i Spania

Tredje kvartal: Boligene opp 4% i verdi

Offisielle tall fra det statlige statistikkbyrået INE viser at...
- Advertisement -

Kjøp av bolig i SpaniaRELATED
Mer om kjøp av hus, leilighet og bolig i Spania